Ljetna tijela se rade u proljeće, iskoristi kod LJETO25 za 25% popusta na checkoutu + pokloni
D
S
M
S
0
Sadržaj

Povezani članci

Juicefast Detox

Reset gumb za tvoje tijelo.

Planovi prehrane

Kompletna prehrana za sve tvoje ciljeve.

Energija u pokretu

Male bočice - veliki rezultati.

Zdravi obroci

Fast food, ali ne junk food.

7 razloga zašto ste stalno gladni

Zašto ste uvijek gladni? Razlozi i rješenja

Često se pitate zašto ste stalno gladni, čak i kada ste upravo pojeli?

Postoji mnogo razloga koji mogu doprinijeti ovom osjećaju neprekidne gladi, od nedostatka određenih hranjivih tvari u vašoj prehrani do vašeg načina života koji bi mogao trebati malo prilagođavanja.

Razumijevanje tih uzroka može biti prvi korak ka boljem upravljanju vašim apetitom i osiguravanju da vaše tijelo dobiva ono što mu je zaista potrebno.

Razumijevanje osjećaja stalne glad

Osjećaj stalne glad može biti zbunjujući i frustrirajući. Počinjete se pitati je li to stvarno glad ili nešto drugo?

Uzrok tome može biti niz faktora, od neadekvatne prehrane do psiholoških razloga. Razumijevanje glavnih uzroka može vam pomoći da prepoznate signale vašeg tijela i riješite problem na zdrav način.

Neadekvatna prehrana

Neuravnotežena prehrana ključni je faktor koji može dovesti do osjećaja stalne glad. Ako vaša prehrana nedostaje esencijalnih nutrijenata, vaše tijelo to komunicira kroz osjećaj gladi.

1. Nedostatak ključnih hranjivih tvari

Ako ne unosite dovoljno proteina, masti i vlakana, vaše tijelo će težiti više hrane. Proteini i masti daju dugotrajan osjećaj sitosti, dok vlakna usporavaju probavu, čime se produžuje taj osjećaj. Uključivanje bogatijeg izbora namirnica pomoći će da se zadovolje te osnovne potrebe tijela.

2. Previše obrađene hrane

Konstantna konzumacija prerađene hrane, koja je često visoka u šećerima i jednostavnim ugljikohidratima, može dovesti do brzih promjena u razini šećera u krvi. To dalje uzrokuje nagle osjećaje gladi, čak i nakon obroka. Jednostavna zamjena za integralne žitarice i svježe namirnice može imati veliki utjecaj.

Psihološki faktori

Vaš um igra veliku ulogu u percepciji gladi. Emocije i dosada često se miješaju s fizičkom potrebom za hranom, dovodeći do toga da jedete više nego što je potrebno.

3. Emocionalno jedenje

Mnogi ljudi traže utjehu u hrani kad su pod stresom, tužni ili frustrirani. U tim trenucima, obroci ili grickalice postaju sredstvo samoizlječenja. Razumijevanje emocionalnih okidača i pronalaženje drugačijih načina suočavanja s emocijama ključno je za rješavanje ovog problema.

4. Dosada ili stres

Dosada i stres mogu vas navesti na nepotrebno grickanje. Kad vam nedostaje stimulacija ili se osjećate pod pritiskom, lagano je posegnuti za hranom kao oblikom distrakcije ili olakšanja. Postavljanje redovite rutine obroka i pronalaženje zdravih načina za upravljanje stresom može značajno pomoći.

Fiziološki uzroci

Ponekad se može činiti kako vaša glad nema kraja, bez obzira koliko pažljivo planirate obroke. Razumijevanje fizioloških uzroka može vam pomoći u pronalaženju pravog rješenja. Neki od glavnih razloga uključuju hormonalne promjene, utjecaj kvalitete spavanja, pa čak i nešto tako osnovno kao što je dehidracija.

5. Hormonske promjene

Hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji osjećaja gladi. Ghrelin, poznat kao “hormon gladi”, signalizira tijelu kada je vrijeme za jelo. S druge strane, leptin signalizira sitost, govoreći nam da prestanemo jesti. Neravnoteža ovih hormona može uzrokovati konstantne osjećaje gladi, čak i kad tijelo stvarno ne treba dodatnu energiju.

6. Utjecaj spavanja na apetit

Kvaliteta i količina sna imaju veliki utjecaj na regulaciju hormona, uključujući i one koji upravljaju glađu. Nedostatak sna može povećati razinu ghrelina, dok istovremeno smanjuje leptin, što vas čini sklonijima osjećaju gladi. Postavljanje redovitog rasporeda spavanja i osiguravanje da dobijete dovoljno odmora može pomoći u smanjenju nekontrolirane gladi.

7. Dehidracija kao skriveni krivac

Često osjećaje gladi možemo zamijeniti s dehidracijom. Tijelo ponekad šalje signale gladi kada je zapravo žedno. Prije nego što posegnete za sljedećim međuobrokom, pokušajte popiti čašu vode i pričekajte nekoliko minuta. Možda ćete otkriti da je vaša “glad” zapravo bila samo žeđ. Održavanje hidriranosti tijekom dana ne samo da će pomoći u kontroli apetita, već i poticati opću dobrobit.

Kako upravljati stalnom glađu

1. Planiranje obroka i međuobroka

Ključ za upravljanje osjećajem stalne gladu leži u planiranju obroka i međuobroka. Razmislite o vašem dnevnom rasporedu i pokušajte planirati unaprijed.

Ne dopustite da glad preuzme kontrolu – pripremite zdrave međuobroke koji će vam pomoći da ostanete siti i zadovoljni između obroka. Zdravi izbori poput orašastih plodova, svježeg voća ili jogurta mogu vam pomoći da izbjegnete nezdrave grickalice.

2. Važnost hidratacije

Često možemo zamijeniti osjećaj žeđi za glad. Ponekad vaše tijelo samo treba malo hidratacije.

Pijenje dovoljno vode tijekom dana može vam pomoći da kontrolirate apetit i izbjegavate nepotrebne obroke. Ako vam čista voda nije privlačna, pokušajte dodati malo limuna ili mente za dodatan okus.

3. Pronalaženje ravnoteže u prehrani

Kad je riječ o kontroli gladovanja, bit vaše prehrane je ravnoteža. Uvjereni smo da je ključ vašeg blagostanja uravnotežen unos proteina, ugljikohidrata i masti.

Proteini i vlakna držat će vas siti duže, dok će zdravi ugljikohidrati osigurati energiju koja vam je potrebna. Istovremeno, ne zaboravite uključiti i zdrave masti – one su esencijalne za pravilno funkcioniranje vašeg tijela.

Zaključak

Ako ste stalno gladni, vrijeme je da se zapitate koje su dublje potrebe vašeg tijela. Možda vam nedostaje određenih nutrijenata, ne spavate dovoljno, ili je vaš način prehrane previše jednoličan.

Slušajte svoje tijelo i dajte mu ono što mu treba – bilo da je to više proteina, više sna ili samo malo više ljubavi prema sebi.

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta

*ponuda vrijedi za prvu kupnju

15%
POPUSTA

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta
*ponuda vrijedi za prvu kupnju