Ljetna tijela se rade u proljeće, iskoristi kod LJETO25 za 25% popusta na checkoutu + pokloni
D
S
M
S
0
Sadržaj

Povezani članci

Juicefast Detox

Reset gumb za tvoje tijelo.

Planovi prehrane

Kompletna prehrana za sve tvoje ciljeve.

Energija u pokretu

Male bočice - veliki rezultati.

Zdravi obroci

Fast food, ali ne junk food.

Dijetalna vlakna: Vaš vodič za zdravlje

Što su dijetalna vlakna i zašto su važna

Dijetalna vlakna su onaj dio biljne hrane koji ne možemo probaviti ili apsorbirati. Iako ih naše tijelo ne može razgraditi kao ostale hranjive tvari, igraju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja.

Zamišljajte dijetalna vlakna kao čistače vašeg probavnog sustava, koji skupljaju sve na svom putu i pomažu u izbacivanju otpada iz tijela.

Osim toga, osjećaj sitosti koji nam pružaju dijetalna vlakna pomaže u regulaciji tjelesne težine i sprečava prejedanje. Ona su, dakle, ne samo čistači već i čuvari naše linije.

Različite vrste dijetalnih vlakana

Postoje dvije osnovne vrste dijetalnih vlakana: topiva i netopiva. Topiva vlakna, kao što njihovo ime sugestira, mogu se rastvoriti u vodi. Kod nas u probavnom sustavu, ona formiraju gel-sličnu tvar koja usporava probavu i pomaže u kontroliranju razine šećera u krvi.

Primjeri hrane bogate topivim vlaknima su zob, grah, jabuke, i chia sjemenke.

S druge strane, netopiva vlakna ne rastvaraju se u vodi. Ona pomažu u pokretanju hrane kroz probavni sustav i efikasnom izbacivanju otpada. Dobri izvori netopivih vlakana su cjelovite žitarice, orašasti plodovi, i povrća kao što su brokula i mrkva.

Kako dijetalna vlakna utječu na naše zdravlje

Uloga dijetalnih vlakana u našem zdravlju je višestruka. Osim što poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju tjelesne težine, pokazalo se da dijetalna vlakna imaju značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja nekoliko kroničnih bolesti.

Primjerice, redoviti unos dijetalnih vlakana može smanjiti rizik od bolesti srca, tipa 2 dijabetesa, i određenih vrsta raka. Ona također mogu pomoći u snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL) i održavanju optimalne razine šećera u krvi, što je važno ne samo za one koji već imaju dijabetes, već i za sve nas u prevenciji te bolesti.

Dakle, integriranjem bogatih izvora dijetalnih vlakana u vašu svakodnevnu prehranu ne samo da činite dobro za svoj probavni sustav, već i značajno doprinosite svojem općem zdravstvenom stanju.

Dnevne potrebe i izvori dijetalnih vlakana

Održavanje zdrave prehrane može se činiti kao izazov, ali upravo su dijetalna vlakna ključan čimbenik u tom procesu.

Koliko vlakana nam je potrebno svakodnevno

Preporučena dnevna količina vlakana za odrasle osobe varira, ali općenito, ženama se preporučuje oko 25 grama dnevno, dok muškarcima oko 38 grama. Nažalost, većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana u svoju prehranu, što dovodi do raznih zdravstvenih problema.

Najbolji prirodni izvori dijetalnih vlakana

Prirodni izvori dijetalnih vlakana nisu samo obilni već i ukusni. Neke namirnice bogate vlaknima:

 • >chia sjemenke
 • lanene sjemenke
 • bademi
 • tamna čokolada
 • zobene žitarice
 • leća
 • slanutak
 • avokado
 • maline
 • grah
 • prokulice
 • jabuke
 • mrkva
 • brokula

Kako povećati unos dijetalnih vlakana

Povećanje unosa dijetalnih vlakana može biti jednostavno uz malo planiranja i svjesnosti o hrani koju konzumirate. Uključivanjem više cijelih žitarica umjesto rafiniranih verzija, kao i povećanjem unosa voća i povrća, već ste na dobrom putu.

Praktični savjeti za obogaćivanje prehrane vlaknima

 1. Započnite dan s doručkom bogatim vlaknima – Pahuljice od cjelovitih žitarica ili smoothie s voćem i chia sjemenkama odličan su početak dana.
 2. Jedite voće kao međuobrok – Mjesto za procesuirane grickalice, birajte svježe voće koje je prirodno bogato vlaknima.
 3. Dodajte povrće u svaki obrok – Bilo da je riječ o salati kao predjelu ili dodatku povrća u glavna jela, ovo je jednostavan način za povećanje unosa vlakana.
 4. Koristite integralne žitarice – Umjesto rafiniranih, birajte integralne verzije kruha, tjestenine i riže.
 5. Grickajte orašaste plodove i sjemenke – Osim što su dobri izvori vlakana, orašasti plodovi i sjemenke idealni su za zdrave međuobroke koji vas mogu zasititi.

Pazite na svoje tijelo dok povećavate unos vlakana i uvodite promjene postupno kako biste izbjegli probavne smetnje. Uz malo kreativnosti i svjesnosti, svoju prehranu možete obogatiti vlaknima bez mnogo truda, i tako doprinijeti vašem zdravlju na duge staze.

Sjećajte se, svaka promjena počinje malim koracima, a obogaćivanje vaše prehrane vlaknima savršen je primjer kako jednostavne promjene mogu imati veliki utjecaj na vaše zdravlje.

Pozitivni učinci na zdravlje 

 • pomažu kod zatvora ili proljeva – vlakna imaju povećanu sposobnost vezanja vode, te tako povećavaju volumen stolice
 • preventivno djeluju na pojavu hemoroida
 • pojačavaju metabolizam energije pa su vlakna odlična kao namirnica za osobe na redukcijskim dijetama
 • smanjuju opasnost od razvoja karcinoma debelog crijeva (razrjeđuju, vezuju i brže odstranjuju potencijalne kancerogene tvari iz crijeva)
 • utječu na normalizaciju razine glukoze u krvi, snižavaju razinu kolesterola te pozitivno utječu na kardiovaskularno zdravlje

Zaključak

Na kraju, shvatili ste važnost dijetalnih vlakana za vaš svakodnevni život. Ona ne samo da poboljšavaju vaše probavno zdravlje, već igraju važnu ulogu u održavanju idealne tjelesne težine, smanjenju rizika od kroničnih bolesti i održavanju stabilne razine šećera u krvi.

Uključivanjem raznovrsnih izvora vlakana u vašu prehranu, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke, ne samo da ćete poboljšati svoje opće zdravlje, već ćete i započeti put ka boljoj verziji sebe.

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta

*ponuda vrijedi za prvu kupnju

15%
POPUSTA

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta
*ponuda vrijedi za prvu kupnju