Ljetna tijela se rade u proljeće, iskoristi kod LJETO25 za 25% popusta na checkoutu + pokloni
D
S
M
S
0
Sadržaj

Povezani članci

Juicefast Detox

Reset gumb za tvoje tijelo.

Planovi prehrane

Kompletna prehrana za sve tvoje ciljeve.

Energija u pokretu

Male bočice - veliki rezultati.

Zdravi obroci

Fast food, ali ne junk food.

Kako prirodno smanjiti kolesterol

Znamo koliko vam je vaše zdravlje važno, a održavanje optimalne razine kolesterola je ključno za sretniji i duži život. Kako smanjiti kolesterol nije samo pitanje lijekova; u igri su i prehrana, fizička aktivnost i općenito zdravi životni stil.

Što je kolesterol?

Kolesterol je masna tvar koja je prisutna u svim stanicama tijela. Neophodan je za proizvodnju vitamina D, hormona i tvari koje pomažu probavi hrane. Iako je kolesterol bitan za zdravlje, previsoka razina može povećati rizik od srčanih bolesti.

Razlika između dobrog (HDL) i lošeg (LDL) kolesterola

Kada govorimo o kolesterolu, važno je razlikovati dobar ili HDL kolesterol od lošeg ili LDL kolesterola.

HDL kolesterol odnosi višak kolesterola iz krvotoka i tkiva natrag u jetru, gdje se razgrađuje i izlučuje iz tijela. Nasuprot tome, LDL kolesterol može se taložiti na stijenkama krvnih žila, stvarajući plakove koji otežavaju protok krvi i povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Kako prehrana utječe na razinu kolesterola

Prehrana igra ključnu ulogu u kontroli razine kolesterola. Hrana bogata zasićenim masnoćama i transmasnoćama može povećati razinu LDL kolesterola.

S druge strane, prehrana koja uključuje puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća, poput omega-3 masnih kiselina, može potaknuti razinu HDL kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Smanjivanje unosa životinjskih proizvoda i zamjena zasićenih masnoća nezasićenim masnoćama ključni su za snižavanje lošeg kolesterola i poboljšanje zdravlja srca.

Prirodni načini za smanjenje kolesterola

Danas, kada je brza prehrana na svakom uglu i svakodnevni stres postao norma, visoki kolesterol postaje sve češći problem.

Ali, ne brinite, tu ste vi i vaša odluka da preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem. Uz nekoliko promjena u prehrani i povećanje fizičke aktivnosti, možete smanjiti razinu kolesterola na prirodan način.

Promjene u prehrani

Vaša prehrana igra ključnu ulogu u kontroli razine kolesterola. Promjene koje napravite na tanjuru mogu imati veliki utjecaj na vaše opće zdravlje i dobrobit.

  • Povećajte unos voća i povrća

Voće i povrće bogati su vlaknima i antioksidansima koji pomažu u smanjenju lošeg (LDL) kolesterola. Pokušajte uključiti barem pet porcija raznolikog voća i povrća dnevno. Šareni tanjuri nisu samo vizualno primamljivi, već osiguravaju širok spektar korisnih nutrijenata.

  • Izbjegavajte zasićene masti

Zasićene masti, koje se često nalaze u mesu i mliječnim proizvodima, mogu povisiti razinu lošeg kolesterola. Umjesto toga, usmjerite se na nezasićene masti, kao što su one koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima, koje mogu pomoći u smanjenju kolesterola.

Fizička aktivnost

Usporedno s prehranom, fizička aktivnost je važan čimbenik za održavanje zdrave razine kolesterola. Ne samo da vam pomaže u upravljanju težinom, već također može smanjiti LDL kolesterol i povećati dobar (HDL) kolesterol.

  • Redovita tjelovježba

Ciljajte na najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta intenzivnije aktivnosti tjedno. Ovo može uključivati brzo hodanje, trčanje, plivanje ili vožnju bicikla. Važno je pronaći aktivnosti koje uživate, što će vam pomoći da ostanete dosljedni.

  • Tipovi vježbi korisnih za smanjenje kolesterola

Pored aerobnih aktivnosti, snaga i fleksibilnost također su važni aspekti cjelokupne fitness rutine. Vježbe snage, kao što su dizanje utega ili korištenje vlastite težine za otpor, pomažu u izgradnji mišićne mase, što može poboljšati metabolizam i smanjiti masne naslage. Yoga i pilates mogu povećati fleksibilnost i smanjiti stres, koji je još jedan faktor rizika za visoki kolesterol.

Svjesne promjene u prehrani i redovita fizička aktivnost nisu samo koraci prema smanjenju kolesterola, već i prema zdravijem i sretnijem životu. Zapamtite, vaše tijelo zaslužuje najbolju moguću brigu, a vi imate moć osigurati mu to.

Životni stil i dodatne preporuke

Kako smanjiti kolesterol ne mora biti misija bez kraja. Uključivanjem određenih životnih navika i malih promjena u vašoj svakodnevici, možete postići velike rezultate. Vaša svakodnevna rutina, od hrane koju jedete do načina na koji se odnosite prema tjelesnoj aktivnosti, igra ključnu ulogu u regulaciji razine kolesterola u krvi.

Održavanje zdrave tjelesne težine

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost mogu doprinijeti visokom kolesterolu. Smanjenje težine za samo 5 do 10 posto može značajno poboljšati vaše razine kolesterola, kao i krvni tlak i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Fokusirajte se na uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama te redovitu umjerenu do intenzivnu tjelesnu aktivnost.

Prestanak pušenja

Pušenje je jedan od glavnih rizičnih faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti i može negativno utjecati na razine kolesterola. Odustajanje od cigareta može poboljšati razinu HDL (dobrog) kolesterola, smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati ukupnu kvalitetu života. Pronađite motivaciju, bilo kroz podršku obitelji i prijatelja ili profesionalnu pomoć.

Umjeren unos alkohola

Prekomjerno konzumiranje alkohola može povećati razine kolesterola i triglicerida u krvi, kao i povećati rizik od razvoja drugih zdravstvenih problema. Umjerenost je ključ; ograničavanje konzumacije alkohola na jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce može pomoći u održavanju zdravijeg načina života i smanjenju kolesterola.

Vaš put prema smanjenju kolesterola i zdravijem životu započinje danas. Mali koraci mogu voditi ka velikim promjenama.

Zaključak i motivacija za zdraviji život

U konačnici, smanjenje kolesterola u krvi nije samo pitanje lijekova, već i promjene načina života. Uz malo discipline i motivacije, vi možete preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem. Neka vam zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost i pravilno upravljanje stresom postanu dnevne navike.

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta

*ponuda vrijedi za prvu kupnju

15%
POPUSTA

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta
*ponuda vrijedi za prvu kupnju