Pripremi svoj beach body s kodom LJETO15 za 15% popusta + gratis priručnik za detox i 30 dnevnu transformaciju
D
S
M
S
0
Sadržaj
Povezani članci
Juicefast Detox

Reset gumb za tvoje tijelo.

Planovi prehrane

Kompletna prehrana za sve tvoje ciljeve.

Energija u pokretu

Male bočice - veliki rezultati.

Zdravi obroci

Fast food, ali ne junk food.

Mikrovalna pećnica u Vašem domu, da ili ne?

Imate li mikrovalnu pečnicu u svom domu? Sigurni smo kako vi imate ali primjerice Vaša baka nema. Ili možda ima jer “svi imaju” no ne koristi ju redovito. Današnji način življenja ostavlja nam sve manje vremena za pripremu hrane. Iz tog razloga ili jedemo vani ili konzumiramo već pripremljena i gotova jela te ih zagrijavamo u mikrovalnoj pećnici kako bi bila ukusnija. 

Kao i gotovo svaki proizvod koji se pojavio na tržištu u novije vrijeme pa tako i mikrovalna pećnica, ima svoje poklonike i protivnike.

Upotreba mikrovalnih pećnica je raznolika – ne samo za pripremu gotovih jela, već i za pečenje kolača, te čak i za zagrijavanje nejestivih predmeta poput maski za lice. Međutim, unatoč njihovoj popularnosti, ima mnogo kritičara mikrovalnih pećnica koji često proizlaze iz nepoznavanja ove tehnologije.

U ovom tekstu proći ćemo kratku povijest nastanka, princip rada, te zaključiti koliko je sigurno grijati hranu na ovaj način.

Nastanak mikrovalne pećnice

Zasluge za ovaj inovativan izum ima amerikanac Percy Spencer krajem II. svjetskog rata. Budući da je rat završio, tehnologija koja se koristila za proizvodnju mikrovalova za radare je dobila svoju drugu primjenu. 

No i prije II. svjetskog rata, točnije 1933. eksperimentiralo se sa sličnim izumima. Na sajmu u Chicagu predstavljen je sličan uređaj koji je “kuhao” meso i krumpir između dva metalna pladnja.  

Zapravo tek 1946. godine, Percy Spencer inženjer iz Raytheon-a je sasvim slučajno prilikom testiranja tehnologija za radare u laboratoriju došao do spoznaje da mikrovalovi imaju sposobnost termičke obrade hrane.

Naime u njegovom se džepu počela termički obrađivati kikiriki pločica. Uvidjevši to testirao je svoje otkriće s popularnim kokicama i uspio. Izum je patentiran i svoju prvu komercijalnu upotrebu doživio je u restoranima i avionima. Tek 1955. mikrovalne su postale dostupne za upotrebu u kućanstvima po cijeni od $1.295 (današnjih $11.000).

Kako mikrovalne pećnice funkcioniraju?

Prije nego što analiziramo utjecaj mikrovalnih pećnica na zdravlje, važno je razumjeti kako one zapravo funkcioniraju. 

Što su mikrovalovi ili elektromagnetski valovi? Jednostavno rečeno, visokofrekventni valovi poput onih koji proizlaze iz televizije ili radija. Kao što svijetlost prolazi kroz zrak ili staklo tako i mirkovalovi. Tekućine kao što su voda, ulje ili različite masnoće imaju sposobnost apsorbiranja mikrovalova. 

Zapravo hrana koja sadrži visoki postotak vode kao što je povrće kuha se puno brže u mikrovalnoj od hrane s manjim udjelom vode.
Mikrovalne pećnice koriste elektromagnetske valove visoke frekvencije kako bi generirale toplinu unutar hrane. Toplina se stvara u hrani te širi prema van za razliku od drugih metoda obrade hrane. Zbog tako stvorene topline preporuka je ostaviti netom obrađenu hranu da miruje nekoliko minuta.

Izlaganje elektromagnetskim poljima

Jedan od glavnih razloga zabrinutosti ljudi je izlaganje elektromagnetskim poljima koja proizvodi mikrovalna pećnica. Međutim, većina znanstvenih istraživanja sugerira da mikrovalne pećnice ne proizvode dovoljno jakih elektromagnetskih polja koja bi mogla biti štetna za zdravlje. 

Prema znanstvenim istraživanjima nivoi izloženosti elektromagnetskim poljima koji potječu od mikrovalnih pećnica nisu dovoljni da uzrokuju značajne negativne efekte na zdravlje.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) regulirala je i ograničila ukupnu količinu mikrovalova koji se emitiraju iz mikrovalne pećnice. Tako su pećnice koje su u širokoj upotrebi u kućanstvima dodatno osigurane s dva sustava koji sprječavaju širenje mikrovalova u nakon otvaranja vrata mikrovalne.

Ali zapravo i ako mikrovalovi napuste mikrovalnu pećnicu njihova snaga nije dovoljna da ugrozi stanice. Poput puno jačih uređaja kao što je primjerice CT uređaj.

Briga o sigurnosti hrane

Kada je riječ o mikrovalnim pećnicama, sigurnost hrane je jedan od ključnih aspekata. Zahvaljujući njihovoj sposobnosti brzog zagrijavanja, mikrovalne pećnice nude brojne prednosti. No, važno je istaknuti da je sigurnost hrane zajamčena kada se hrana priprema i zagrijava na pravilan način

Preporučuje se korištenje posuda i ambalaže koje su posebno dizajnirane za mikrovalne pećnice. Što ne smijemo stavljati u mikrovalnu pećnicu? Nikako se u mikrovalnoj ne preporučuje uporaba materijala poput aluminijske folije, plastičnih posuda ili plastičnih vrečica.

Također, nemojte grijati voće, chilli papričice ili kuhati jaja. Ne preporučuje se predugo zagrijavanje određenih vrsta hrane bez “poklopca”. Moglo bi doći do “prskanja” po stijenkama pećnice. Nemojte zaboraviti izvaditi žlicu iz posude koja ide u mikrovalnu!

Mit o gubitku hranjivih tvari

Jedan od mitova vezan uz mikrovalne pećnice je da one uzrokuju značajan gubitak hranjivih tvari u hrani. Međutim, istraživanja su pokazala da mikrovalno zagrijavanje može zadržati veći dio hranjivih tvari u usporedbi s drugim metodama kuhanja. 

Kao i kod drugih metoda pripreme hrane, dulje vrijeme zagrijavanja i prekomjerna toplina mogu smanjiti hranjive tvari, ali mikrovalne pećnice same po sebi ne uzrokuju značajan gubitak. Upravo zbog kraćeg vremena za obradu namirnica.

Mogu li se Juicefast gotovi obroci grijati u mikrovalnoj pećnici?

Gotovi obroci koje Juicefast unaprijed priprema za Vas dok se bavite drugim aktivnostima mogu se zagrijati u mikrovalnoj pećnici. Svakako, potrebna je pravilna upotreba uređaja kako bi vrijeme zagrijavanja bilo u okviru preporučenog. 

Preporuka je pročitati upute koje ste dobili uz Vašu mikrovalnu pečnicu. Glavni razlog je što nisu sve pečnice iste snage, veličine i načina rada. Kako bi na siguran način koristili uređaj proučite preporučeno vrijeme zagrijavanja za određenu vrstu hrane.

Među brojnim zdravim i gotovim obrocima možete pronaći i jelo Creamy Butternut Squash bogato magnezijem, manganom i vitaminima B skupine. Glavna zvijezda ovog jela je bundeva – namirnica idealna za zdravlje probavnog sustava, štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima.

Za kraj…

Možemo zaključiti kako priprema i grijanje hrane u mikrovalnoj pećnici ne može prouzročiti štetne posljedice za naše zdravlje. A tako pripremljena i ugrijana hrana nije izgubila hranjive tvari ili izgubila okus.

Mikrovalna pećnica zasigurno je zauzela mjesto u velikoj većini kućanstava. Upravo iz razloga što znatno skraćuje vrijeme zagrijavanja i pripreme hrane.

Kao i uvijek, prije donošenja konačnog zaključka ili promjene navika, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili stručnjakom za prehranu. Zdravlje je individualno, stoga je važno razgovarati o svojim specifičnim potrebama s kvalificiranim stručnjakom.

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta

*ponuda vrijedi za prvu kupnju

15%
POPUSTA

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta
*ponuda vrijedi za prvu kupnju