Pripremi svoj beach body s kodom LJETO15 za 15% popusta + gratis priručnik za detox i 30 dnevnu transformaciju
D
S
M
S
0
Sadržaj
Povezani članci
Juicefast Detox

Reset gumb za tvoje tijelo.

Planovi prehrane

Kompletna prehrana za sve tvoje ciljeve.

Energija u pokretu

Male bočice - veliki rezultati.

Zdravi obroci

Fast food, ali ne junk food.

Celer i sok od celera – skrivene prednosti ove superhrane

Sok od celera je zasigurno jedno od najzdravijih pića koja postoje. U posljednjih nekoliko godina postigao je značajnu popularnost, a mnogi tvrde da je snažan eliksir za opće zdravlje i dobrobit

Prema povjesničarima, divlji celer pronađen je u grobnici egipatskog vladara Tutankamona. Egipćani su vjerovali u njegova ljekovita svojstva.
Celer nam dolazi iz mediteranskih područja i prvobitno se koristio u medicinske svrhe. Pretpostavlja se da su ga Francuzi prvi počeli koristiti u pripremi hrane. U antičkom Rimu vjerovali su kako je celer kao biljka zapravo afrodizijak.

Ovaj članak istražuje različite razloge zašto bi netko trebao razmotriti uključivanje soka od celera u svoju svakodnevnu rutinu. Od impresivnog nutritivnog sastava do potencijalnih koristi za probavu, hidrataciju i mršavljenje, sok od celera nudi niz prednosti koje vrijedi istražiti.

Koje su najpoznatije vrste celera?

Najpoznatije vrste celera

Celer (Apium graveolens) je biljka koja pripada porodici štitarki (Apiaceae) i koja se uzgaja zbog svojih jestivih dijelova. Za svoj rast i razvoj biljka celera zahtijeva visoku razinu vlage. Najkvalitetniji celer može se razviti u nešto hladnijim klimatskim područjima i područjima s umjerenom klimom. Postoje dvije glavne vrste celera koje se uzgajaju i konzumiraju:

Celer korjenaš (Apium graveolens var. rapaceum): vrsta celera čiji se korijen koristi u prehrani. Korijen je deblji i mesnatiji od stabljike, ima slatkasti okus i koristi se kao dodatak juhama, umacima i varivima. Može biti bogat hranjivim tvarima poput vlakana, vitamina C i kalija.

Celer rebraš (Apium graveolens var. dulce): Najčešće korištena vrsta celera. Karakteristična je po dugim zelenim stabljikama i svježem, hrskavom okusu. Stabljike se koriste sirove u salatama, kao dodatak juhama i varivima, te kao sastojak u mnogim drugim jelima. Ima nizak udio kalorija i bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima.

Osim ove dvije glavne vrste, postoje i druge manje poznate vrste celera kao što je celer listaš (Apium graveolens var. secalinum), čiji se listovi koriste kao začin u kulinarstvu, te divlji celer (Apium graveolens var. graveolens), koji se može naći u prirodi i ima svoje specifične karakteristike.

Sve ove vrste celera mogu se uzgajati i koristiti u kulinarstvu, donoseći svoje jedinstvene arome i hranjive tvari u različite recepte i obroke.

Celer kao namirnica je bogata natrijem. Upravo zbog toga, moguće je da osjetite blago slani ili gorki okus tijekom njene konzumacije. Inače, natrij kao esencijalni elektrolit pomaže u održavanju ravnoteže tekućina našeg organizma. 

Koje su potencijalne prednosti redovite konzumacije?

Prednosti redovite konzumacije soka od celera

Nutritivne blagodati soka od celera

Sok od celera bogat je esencijalnim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti zdravoj prehrani. To je bogat izvor vitamina A, K i C, kao i minerala poput kalcija, kalija i magnezija. Vitamin K je poznat kao zaštitnik organizma od osteoporoze. Dodatno, sok od celera sadrži antioksidanse poput flavonoida i fitonutrijenata koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa. Oksidativni stres je kada slobodni radikali nadjačaju antioksidativne mehanizme zaštite organizma. Spoj koji se naziva Pyrroloquinoline quinone – PQQ a nalazimo ga u celeru može ublažiti upalna stanja kod probave. Moguće je da nakon konzumacije osjetite blagi pomak prema pozitivnom raspoloženju zbog mineralnih soli koje utječu na živčani sustav čovjeka.

U svom procesu proizvodnje radimo s čistom sunčevom energijom. Surađujemo s lokalnim farmama i zajednicama kako bismo podržali zajednicu iz koje potječemo. 

Putem našeg Juicefast online shop-a moguće je naručiti Celery Detox Program koji traje 7 dana. Za čišćenje organizma i detoksikaciju. 

Na koji način djeluje na naš probavni sustav?

Zdravlje probavnog sustava

Jedna od istaknutih prednosti soka od celera leži u njegovoj sposobnosti podrške zdravlju probavnog sustava. Sok od celera djeluje kao prirodni diuretik, potičući crijevne pokrete i pomažući u redovitosti. Zapravo korijen celera ima diuretička svojstva. Također može pomoći osobama s probavnim problemima poput nadutosti, zatvora i probavnih smetnji zahvaljujući visokom udjelu vlakana.

Što je s hidratacijom i detoksikacijom?

Hidratacija i detoksikacija

Svježa biljka celera sadrži visoki udio vode (95,4%). Sok od celera može pomoći u hidrataciji tijela. Redovita konzumacija ovog zelenog napitka može doprinijeti održavanju ravnoteže tekućina u tijelu. Osim toga, sok od celera ima potencijalnu ulogu u detoksikaciji tijela, potičući izlučivanje štetnih tvari i toksina podržavajući rad jetre. A upravo jetra je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Način na koji jetra radi ostavlja utjecaj na cijelo tijelo. Moramo joj omogućiti što lakše funkcioniranje, a to ćemo postići održavajući zdravlje jetre. Celer potencijalno smanjuje masnoće koje se nalaze na jetri štiteći ju na taj način.

Ima li celer određena antiupalna svojstva?

Antiupalna svojstva

Esencijalna ulja celera sadrže antibakterijska svojstva. Sok od celera poznat je po svojim antiupalnim svojstvima jer celer sadrži apigenin (flavanoid). Štoviše, sadrži i fitonutrijente koji mogu smanjiti upalu u tijelu. Ovo svojstvo može biti posebno korisno kod osoba s upalnim stanjima kao što su artritis ili upalna bolest crijeva. 

Mogu li izgubiti kilograme?

Gubitak kilograma i metabolizam

Sok od celera može imati potencijalnu ulogu u gubitku kilograma i poboljšanju metabolizma. Sadrži vrlo malo kalorija, ali je bogat vlaknima koja mogu pružiti osjećaj sitosti. Osim toga, sok od celera može potaknuti metabolizam i podržati procese sagorijevanja masti u tijelu.

Ima li utjecaj na zdravlje kože?

Zdravlje kože

Redovita konzumacija soka od celera može imati blagotvoran učinak na kožu. Antioksidansi prisutni u soku od celera mogu pomoći u smanjenju upala kože i poboljšanju izgleda. Također se vjeruje da sok od celera može pomoći u smanjenju akni i drugih kožnih problema.

Što je s radom srca?

Zdravlje srca

Sok od celera može imati povoljan učinak na zdravlje srca. Neki stručnjaci sugeriraju da redovita konzumacija soka od celera može pomoći u pročišćavanju krvotoka, snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola. A moguće je i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Možda ste ranije već čuli za izreku: “Tko na srcu ima feler, taj zauvijek mora jesti celer!” Poznati stih i uzrečica nepoznatog autora.

Poboljšanje sportske izvedbe i oporavka

Sok od celera može imati potencijalne koristi za sportaše. Zahvaljujući visokom udjelu hranjivih tvari i hidratacijskim svojstvima, sok od celera može podržati sportsku izvedbu i brži oporavak nakon treninga.

Moguće nuspojave

Važno je napomenuti da, iako sok od celera može pružiti mnoge koristi, može uzrokovati i nuspojave kod nekih ljudi. Neki mogu doživjeti alergijske reakcije, nadutost ili želučane tegobe. Također, osobe s određenim medicinskim stanjima poput bubrežnih kamenaca ili upale mokraćnog mjehura trebaju biti oprezne pri konzumaciji soka od celera. 

Za konzumaciju soka od celera tijekom trudnoće preporuča se tražiti savjet liječnika. No, općenito se ne proporuča trudnicama da konzumiraju sok od celera.

Česta pitanja (FAQ)

Koja je najbolja količina soka od celera za konzumaciju?

Preporučuje se početi s manjom količinom, kao što je 200 ml dnevno, a zatim postupno povećavati prema vlastitim preferencijama i tjelesnom odgovoru.

Mogu li konzumirati sok od celera ako imam dijabetes?

Osobe s dijabetesom trebaju pažljivo pratiti unos soka od celera zbog prirodnog šećera koji se nalazi u njemu. Preporučuje se konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako bi se pravilno regulirala konzumacija soka od celera.

Mogu li koristiti sok od celera kao zamjenu za obrok?

Sok od celera nije zamjena za cjelovit obrok jer ne pruža sve potrebne hranjive tvari koje tijelo treba. Preporučuje se uključiti sok od celera kao dodatak uravnoteženoj prehrani.

Mogu li djeca konzumirati sok od celera?

Sok od celera može biti siguran za djecu, ali je važno prilagoditi količinu i pratiti eventualne alergijske reakcije ili probavne smetnje.

Trebam li se posavjetovati s liječnikom prije konzumacije soka od celera?

Ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate određene lijekove svakako se konzultirajte sa svojim obiteljskim liječnikom.

Za kraj…

Za kraj, zaključak je da sok od celera može pružiti mnoge potencijalne koristi za zdravlje i dobrobit. Od nutritivnih prednosti do podrške probavi, hidrataciji, smanjenju upala i poboljšanju sportske izvedbe, sok od celera ima mnogo toga za ponuditi. Međutim, važno je napomenuti da je odgovor vašeg organizma individualan, pa je važno slušati svoje tijelo i prilagoditi konzumaciju prema vlastitim potrebama i uvjetima.

Objavljeni sadržaj je edukacijskog karaktera i ne služi kao zamjena za liječničko mišljenje ili proizvodi zamjena za lijekove.

U svom procesu proizvodnje radimo s čistom sunčevom energijom. Surađujemo s lokalnim farmama i zajednicama kako bismo podržali zajednicu iz koje potječemo. 

Putem našeg Juicefast online shop-a moguće je naručiti Celery Detox Program koji traje 7 dana. Za čišćenje organizma i detoksikaciju. 

Na koji način djeluje na naš probavni sustav?

Zdravlje probavnog sustava

Jedna od istaknutih prednosti soka od celera leži u njegovoj sposobnosti podrške zdravlju probavnog sustava. Sok od celera djeluje kao prirodni diuretik, potičući crijevne pokrete i pomažući u redovitosti. Zapravo korijen celera ima diuretička svojstva. Također može pomoći osobama s probavnim problemima poput nadutosti, zatvora i probavnih smetnji zahvaljujući visokom udjelu vlakana.

Što je s hidratacijom i detoksikacijom?

Hidratacija i detoksikacija

Svježa biljka celera sadrži visoki udio vode (95,4%). Sok od celera može pomoći u hidrataciji tijela. Redovita konzumacija ovog zelenog napitka može doprinijeti održavanju ravnoteže tekućina u tijelu. Osim toga, sok od celera ima potencijalnu ulogu u detoksikaciji tijela, potičući izlučivanje štetnih tvari i toksina podržavajući rad jetre. A upravo jetra je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Način na koji jetra radi ostavlja utjecaj na cijelo tijelo. Moramo joj omogućiti što lakše funkcioniranje, a to ćemo postići održavajući zdravlje jetre. Celer potencijalno smanjuje masnoće koje se nalaze na jetri štiteći ju na taj način.

Ima li celer određena antiupalna svojstva?

Antiupalna svojstva

Esencijalna ulja celera sadrže antibakterijska svojstva. Sok od celera poznat je po svojim antiupalnim svojstvima jer celer sadrži apigenin (flavanoid). Štoviše, sadrži i fitonutrijente koji mogu smanjiti upalu u tijelu. Ovo svojstvo može biti posebno korisno kod osoba s upalnim stanjima kao što su artritis ili upalna bolest crijeva. 

Mogu li izgubiti kilograme?

Gubitak kilograma i metabolizam

Sok od celera može imati potencijalnu ulogu u gubitku kilograma i poboljšanju metabolizma. Sadrži vrlo malo kalorija, ali je bogat vlaknima koja mogu pružiti osjećaj sitosti. Osim toga, sok od celera može potaknuti metabolizam i podržati procese sagorijevanja masti u tijelu.

Ima li utjecaj na zdravlje kože?

Zdravlje kože

Redovita konzumacija soka od celera može imati blagotvoran učinak na kožu. Antioksidansi prisutni u soku od celera mogu pomoći u smanjenju upala kože i poboljšanju izgleda. Također se vjeruje da sok od celera može pomoći u smanjenju akni i drugih kožnih problema.

Što je s radom srca?

Zdravlje srca

Sok od celera može imati povoljan učinak na zdravlje srca. Neki stručnjaci sugeriraju da redovita konzumacija soka od celera može pomoći u pročišćavanju krvotoka, snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola. A moguće je i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Možda ste ranije već čuli za izreku: “Tko na srcu ima feler, taj zauvijek mora jesti celer!” Poznati stih i uzrečica nepoznatog autora.

Poboljšanje sportske izvedbe i oporavka

Sok od celera može imati potencijalne koristi za sportaše. Zahvaljujući visokom udjelu hranjivih tvari i hidratacijskim svojstvima, sok od celera može podržati sportsku izvedbu i brži oporavak nakon treninga.

Moguće nuspojave

Važno je napomenuti da, iako sok od celera može pružiti mnoge koristi, može uzrokovati i nuspojave kod nekih ljudi. Neki mogu doživjeti alergijske reakcije, nadutost ili želučane tegobe. Također, osobe s određenim medicinskim stanjima poput bubrežnih kamenaca ili upale mokraćnog mjehura trebaju biti oprezne pri konzumaciji soka od celera. 

Za konzumaciju soka od celera tijekom trudnoće preporuča se tražiti savjet liječnika. No, općenito se ne proporuča trudnicama da konzumiraju sok od celera.

Česta pitanja (FAQ)

Koja je najbolja količina soka od celera za konzumaciju?

Preporučuje se početi s manjom količinom, kao što je 200 ml dnevno, a zatim postupno povećavati prema vlastitim preferencijama i tjelesnom odgovoru.

Mogu li konzumirati sok od celera ako imam dijabetes?

Osobe s dijabetesom trebaju pažljivo pratiti unos soka od celera zbog prirodnog šećera koji se nalazi u njemu. Preporučuje se konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako bi se pravilno regulirala konzumacija soka od celera.

Mogu li koristiti sok od celera kao zamjenu za obrok?

Sok od celera nije zamjena za cjelovit obrok jer ne pruža sve potrebne hranjive tvari koje tijelo treba. Preporučuje se uključiti sok od celera kao dodatak uravnoteženoj prehrani.

Mogu li djeca konzumirati sok od celera?

Sok od celera može biti siguran za djecu, ali je važno prilagoditi količinu i pratiti eventualne alergijske reakcije ili probavne smetnje.

Trebam li se posavjetovati s liječnikom prije konzumacije soka od celera?

Ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate određene lijekove svakako se konzultirajte sa svojim obiteljskim liječnikom.

Za kraj…

Za kraj, zaključak je da sok od celera može pružiti mnoge potencijalne koristi za zdravlje i dobrobit. Od nutritivnih prednosti do podrške probavi, hidrataciji, smanjenju upala i poboljšanju sportske izvedbe, sok od celera ima mnogo toga za ponuditi. Međutim, važno je napomenuti da je odgovor vašeg organizma individualan, pa je važno slušati svoje tijelo i prilagoditi konzumaciju prema vlastitim potrebama i uvjetima.

Objavljeni sadržaj je edukacijskog karaktera i ne služi kao zamjena za liječničko mišljenje ili proizvodi zamjena za lijekove.

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta

*ponuda vrijedi za prvu kupnju

15%
POPUSTA

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta
*ponuda vrijedi za prvu kupnju