Pripremi svoj beach body s kodom LJETO15 za 15% popusta + gratis priručnik za detox i 30 dnevnu transformaciju
D
S
M
S
0
Sadržaj
Povezani članci
Juicefast Detox

Reset gumb za tvoje tijelo.

Planovi prehrane

Kompletna prehrana za sve tvoje ciljeve.

Energija u pokretu

Male bočice - veliki rezultati.

Zdravi obroci

Fast food, ali ne junk food.

Suhe marelice: Prednosti i upotreba u prehrani

Što su suhe marelice

Suhe marelice su dehidrirani plodovi marelice, poznati po svojoj slatkoći i dugom vijeku trajanja. Povijest sušenja marelica seže tisućama godina unatrag, s korijenima u drevnim civilizacijama poput Perzije i Kine.

Sušenje voća bila je metoda očuvanja hrane tijekom zimskih mjeseci kada svježe voće nije bilo dostupno. Danas su suhe marelice popularne širom svijeta, koriste se u raznim kulinarskim tradicijama i cijenjene su zbog svojih nutritivnih vrijednosti.

Proces sušenja

Proces sušenja marelica uključuje nekoliko koraka kako bi se osiguralo očuvanje okusa, boje i hranjivih tvari. Prvo, svježe marelice se beru i pažljivo odabiru. Zatim se plodovi operu i prepolove kako bi se uklonile koštice.

Nakon toga, marelice se izlažu sunčevoj svjetlosti ili se suše u industrijskim sušarama. Sušenje na suncu može trajati nekoliko dana, dok industrijski procesi koriste kontrolirane uvjete temperature i vlage za brže rezultate.

Tijekom sušenja, marelice gube vodu, što koncentrira njihove šećere i hranjive tvari. Nakon sušenja, plodovi se često tretiraju sumpor-dioksidom kako bi se očuvala njihova svijetla boja i produžio rok trajanja.

Konačni proizvod je sladak, žvakaći plod bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, idealan za grickanje ili kao sastojak u raznim jelima.

Zdravstvene prednosti suhih marelica

Nutritivna vrijednost

Suhe marelice su bogate esencijalnim hranjivim tvarima. Sadrže visoke razine vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave. Također su dobar izvor vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju i imunološki sustav.

Vitamin C prisutan u suhim marelicama podržava zdravlje kože i pomaže u apsorpciji željeza. Minerali poput kalija, željeza i magnezija prisutni su u značajnim količinama, što doprinosi ravnoteži elektrolita, proizvodnji crvenih krvnih stanica i funkciji mišića.

Prednosti za zdravlje

Redovita konzumacija suhih marelica može donijeti brojne zdravstvene prednosti. Zbog visokog sadržaja vlakana, pomažu u regulaciji probave i prevenciji zatvora.

Antioksidansi prisutni u suhim marelicama, poput beta-karotena, štite stanice od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Kalij u suhim marelicama podržava zdravlje srca regulirajući krvni tlak.

Željezo pomaže u prevenciji anemije, dok magnezij doprinosi zdravlju kostiju i mišića. Suhe marelice također mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine jer pružaju osjećaj sitosti i smanjuju potrebu za nezdravim grickalicama.

Kako uključiti suhe marelice u prehranu

Suhe marelice su svestrane i lako se mogu uključiti u svakodnevnu prehranu. Mogu se koristiti kao zdrava grickalica, dodatak doručku ili sastojak u raznim jelima.

Dodavanje suhih marelica u zobene pahuljice ili jogurt obogaćuje obrok vlaknima i vitaminima. Također se mogu koristiti u pečenju, kao što su kolači, muffini i kruh.

U salatama, suhe marelice dodaju slatkoću i teksturu, dok u varivima i jelima s rižom pružaju bogat okus.

Recepti i ideje

Postoji mnogo načina kako koristiti suhe marelice u kuhanju. Mogu se nasjeckati i dodati u salate za dodatnu slatkoću.

U kombinaciji s orašastim plodovima i sjemenkama, suhe marelice čine odličan dodatak domaćim energetskim pločicama. U pečenju, mogu se koristiti kao zamjena za šećer u kolačima i muffinima.

Također se mogu kuhati s mesom, poput piletine ili janjetine, za bogatiji okus. U desertima, suhe marelice se mogu kombinirati s čokoladom ili koristiti kao punjenje za pite i kolače.

Savjeti za kupovinu i skladištenje

Pri kupovini suhih marelica, važno je obratiti pažnju na boju i teksturu. Kvalitetne suhe marelice trebaju biti svijetlo narančaste boje i mekane na dodir.

Izbjegavajte one koje su previše suhe ili smeđe. Skladištite suhe marelice u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i suhom mjestu kako bi se očuvala njihova svježina.

Također ih možete čuvati u hladnjaku za duži rok trajanja. Prije upotrebe, suhe marelice možete namočiti u vodi kako bi postale mekše i sočnije.

Zaključak

Suhe marelice su nutritivno bogat dodatak prehrani, pružajući esencijalne vitamine, minerale i vlakna. Njihova svestranost omogućuje jednostavno uključivanje u razna jela, od doručka do deserta.

Redovita konzumacija može poboljšati probavu, podržati zdravlje srca i očiju te pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Pravilno skladištenje osigurava dugotrajnu svježinu i kvalitetu, čineći suhe marelice vrijednim dijelom uravnotežene prehrane.

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta

*ponuda vrijedi za prvu kupnju

15%
POPUSTA

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta
*ponuda vrijedi za prvu kupnju