Pripremi svoj beach body s kodom LJETO15 za 15% popusta + gratis priručnik za detox i 30 dnevnu transformaciju
D
S
M
S
0
Sadržaj
Povezani članci
Juicefast Detox

Reset gumb za tvoje tijelo.

Planovi prehrane

Kompletna prehrana za sve tvoje ciljeve.

Energija u pokretu

Male bočice - veliki rezultati.

Zdravi obroci

Fast food, ali ne junk food.

Sve što trebate znati o različitim vrstama šećera

Šećer od trske, melasa, ječmeni slad… popis različitih vrsta i naziva šećera je beskrajno dug. Postavlja se pitanje – koji od svih tih šećera loše utječu na naše zdravlje, a od kojih imamo koristi?

Što uopće je šećer i kako on funkcionira u tijelu?

Jednostavno rečeno, šećer je oblik ugljikohidrata i sadrži molekule ugljika, vodika i kisika. Kada se konzumiraju ugljikohidrati, razgrađuju se u glukozu. Ovo služi kao preferirani izvor energije za stanice u cijelom ljudskom tijelu, uključujući mozak i središnji živčani sustav.

Koje su različite vrste šećera?

Ugljikohidrati dolaze u dva glavna oblika: jednostavni i složeni. Razlika između njih je koliko brzo se probavljaju i apsorbiraju, što je određeno njihovom kemijskom strukturom. Složeni ugljikohidrati se sastoje od tri ili više molekula šećera, dok se jednostavni ugljikohidrati sastoje od jedne molekule šećera (monosaharidi) ili dvije (disaharidi).

Četiri najčešća oblika jednostavnih šećera su:

 • Glukoza
 • Fruktoza (poznata kao voćni šećer)
 • Saharoza (poznata kao stolni šećer)
 • Laktoza (poznata kao mliječni šećer)

Glukoza i Fruktoza – koja je razlika?

Konzumacija fruktoze, u smislu voća, povrća i meda, odnosno u neprerađenim namirnicama, zapravo – za razliku od drugih šećera, ne izaziva nagli porast i nagli pad razine glukoze u krvi i zbog toga se smatra sastojkom koji ima niski glikemijski indeks. Pogotovo se zbog toga preporuča osobama s dijabetesom, a koristeći fruktozu kao zaslađivač smanjit će i unos kalorija, s obzirom da se manja količina može koristiti za isti okus.

Između glukoze i fruktoze postoji još jedna razlika, a to je način na koji se u našem tijelu razrađuju. Dok glukozu tijelo koristiti kao izvor energije te daje osjećaj sitosti i zaustavlja glad, fruktoza dolazi do jetre i potiče stvaranje masnih kiselina, a ne smanjuje glad i zapravo, povećava potrebu za hranom. Sve se ovo odnosi na fruktozu u prerađenoj hrani, odnosno na fruktozni sirup, a ne na fruktozu u voću.

U toj se verziji, fruktoza povezuje sa zdravstvenim problemima “modernog” doba, a to su:

 • pretilost
 • porast trbušne masnoće
 • porast razine masnoće u krvi
 • porast rizika od kardiovaskularnih bolesti
 • pojava inzulinske rezistencije

Voće koji ima najveći udio fruktoze su jabuke i kruške, a slijede ih banane, jagode i naranče. Dok kukuruzni fruktozni sirupi imaju 55-90 grama fruktoze na 100 grama sirupa, u 100 grama jabuka i krušaka nalazi se tek 5.9 grama fruktoze, odnosno 6.2 grama u kruškama. Što znači da biste za 100 grama fruktoze trebali pojesti više od 20 jabuka i tada biste unijeli 500 kalorija u obliku fruktoze.

Drugim riječima, kada se fruktoza nalazi u prirodnom obliku, a ne u prerađenim namirnicama, neće prouzrokovati bolesti za koje ju mnoge studije krive. Zbog toga, ne treba razmišljati o prestanku konzumacije voća, koje osim fruktoze, sadrži i mnoge vitamine i minerale pogodne za naš organizam, već treba pripaziti na unos šećera putem prerađenih namirnica, poput gaziranih sokova, jer upravo su one glavni krivci za mnoge zdravstvene probleme.

Upravo zbog toga, Juicefast je kreirao paletu 100% prirodnih hladno prešanih sokova koji ne sadrže dodane šećere, konzervanse ili umjetne dodatke. Naši sokovi koriste prirodnu slatkoću voća i povrća kako bi pružili ukusne i osvježavajuće napitke. Pomoću HPP tehnologije osiguravamo da svi naši sokovi zadrže svoju hranjivu vrijednost.
Svaka bočica Juicefast soka pripremljena je od 1,5 kilograma svježeg voća i povrća bez dodataka, a možete ih koristiti kao detox kuru u trajanju 3 do 7 dana ili kao dodatak prehrani za svakodnevnu prehranu.

Razlika između dodanog šećera i prirodnog šećera:

Kada razmišljamo o šećeru, na pamet nam padaju slatkiši i velike limenke gaziranih pića. Vrsta šećera u slatkišima i većini slatkih pića poznata je kao dodani šećer. Kao što biste pretpostavili, ovaj oblik šećera dodaje se hrani i pićima kako bi se poboljšala aroma, boja, tekstura i rok trajanja. Zapravo, ova vrsta šećera dodaje kalorije, ali ne i posebne prehrambene vrijednosti, zbog čega se često naziva praznim kalorijama.

Male količine dodanog šećera neće utjecati na vaše zdravlje, no često je njegova konzumacija puno veća no što ste svjesni. Prekomjerno konzumiranje dodanog šećera može dovesti do kroničnih skokova u razinama šećera u krvi što posljedično uzrokuje debljanje i povećan rizik od nekoliko kroničnih bolesti.

No, nisu svi šećeri dodani u hranu. Prirodni šećeri prirodno se nalaze u namirnicama poput voća i mlijeka. Iako sam šećer ne pruža mnogo koristi, dolazi kao dio cjelovitog paketa hranjivih tvari s vitaminima, mineralima i antioksidansima. Namirnice s prirodnim šećerima obično su bogate hranjivim tvarima i također bogate vlaknima, pružajući tijelu mnogo koristi. Ali neke namirnice koje sadrže prirodni šećer također mogu imati skriveni dodani šećer.

Različiti nazivi dodanog šećera:

Dodani šećeri nisu uvijek tako jasni i često se prerušavaju u popisima sastojaka pod imenima koja vam možda nisu previše poznata. Neki primjeri skrivenih izvora dodanog šećera uključuju:

 • Agavin nektar
 • Sirup od ječmenog slada
 • Dehidrirana trska
 • Melasa
 • Sirup od riže
 • Saharoza

Kontrola unosa šećera:

Kako biste kontrolirali unos šećera, uvijek provjerite oznake s hranjivim vrijednostima na prehrambenim proizvodima koje kupujete. Ako vidite neki od gore navedenih naziva za dodani šećer, dobro razmislite prije nego što ga stavite u svoju košaricu za kupnju.

Ako tražite zdravu alternativu, Juicefast nudi niz ukusnih i nutritivno uravnoteženih sokova i obroka koji su posebno osmišljeni kako bi podržali vaše zdravstvene i prehrambene potrebe.

Uvijek budete svjesni onoga što unosite u svoje tijelo i birajte zdrave alternative kada je to moguće.

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta

*ponuda vrijedi za prvu kupnju

15%
POPUSTA

Prijavi se na Juiceletter
i iscijedi 15% popusta
*ponuda vrijedi za prvu kupnju